Οι εκκλησίες της Ασγάτας

Είναι η μεγάλη εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο και βρίσκεται περίπου στο κέντρο του χωριού. Η ανέγερση της ξεκίνησε το 1865 και τελείωσε το 1876. Είναι πετρόκτιστη μονόκλιτη και καλύπτεται με απλοποιημένα σταυροθόλια που υποβαστάζονται από σφενδόνια.  Ανήκει στον συνήθη ρυθμό που επικράτησε στην Κύπρο στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με έργα του Σοφοκλέους Λεπτουργού, όπως το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τον επισκοπικό θρόνο και τον άμβωνα που ξεκίνησαν το 1881 και αποπερατώθηκαν το 1910. Κατά διαστήματα έγιναν διάφορες ανακαινίσεις στο εσωτερικό και αντικατάσταση του δαπέδου και το 2018 προστέθηκαν ωραίες τοιχογραφίες.  Στο εξωτερικό έχει ωραίο σκάλισμα κλασσικής τεχνοτροπίας και ένα ωραιότατο καμπαναριό με τρείς καμάρες, που η ανέγερση του ξεκίνησε το 1892 και περατώθηκε το1900.

Πάνω από τη δυτική είσοδο της εκκλησίας υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ότι, ο ναός αποπερατώθηκε το 1876 επί επιτροπείας Παναγή Νικόλα και το οικόπεδο δωρήθηκε από την Χ΅Χριστινούν Χ΅Λούκα. Πάνω από την Νότια είσοδο, επιγραφή αναφέρει ότι ο ναός θεμελιώθηκε το 1865 επί επιτροπείας Κωνσταντίνου ΧατζηΠύρρου, του οποίου το πρόσωπο φαίνεται ανάγλυφο πάνω από την επιγραφή. Μέσα εις τον ναό, πάνω από την Αγία Πρόθεση είναι γραμμένο το όνομα του Σπύρου Χατζηβοσκού, που ήταν επίτροπος αλλά και βασικός χρηματοδότης.    Ο Χατζηβοσκός σύμφωνα με την παράδοση, την περίοδο της τουρκοκρατίας, κατάφερε να πάρει τα χρήματα από έναν «καράμανο» τούρκο φοροεισπράκτορα, ο οποίος τον υποχρέωσε να τον οδηγήσει,  για να πάει στη Βίκλα. Κατά τη διαδρομή ο τούρκος πνίγηκε στον ποταμό, και ο Χατζηβοσκός, βρήκε ολόκληρο θυσαυρό μέσα στο δισάκι του αλόγου του. Πήρε τα χρήματα και τα αφιέρωσε για την ανέγερση της εκκλησίας.

Πηγή: Αντώνη Καβάζη «Ασγάτα-Ιστορία και μνήμες»

Είναι η παλαιότερη από τις υπάρχουσες εκκλησίες και είναι κτισμένη στα ανατολικά του χωριού σε μια απόκρημνη πλαγιά του ποταμού της Ασγάτας.  Επιγραφή που υπάρχει πάνω από την νότια είσοδο, αναφέρει ότι κτίστηκε το 1834, από τον πρωτομάστορα Δημήτρη και τον επίτροπο Χριστοδουλή. Το οικοδόμημα δεν παρουσιάζει κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον από άποψη ρυθμού ή εσωτερικής διακόσμησης. Μετά το κτίσιμο της μεγάλης εκκλησίας και από την έλευση της αγγλοκρατίας, ο περίβολος της παλαιάς  εκκλησίας  έγινε το κοιμητήριο της κοινότητας..

Οι παλαιότεροι κάτοικοι θυμούνται ότι κάτω από την εκκλησία, στην κοίτη του ποταμού υπήρχε αγίασμα και οι γύρω πικροδάφνες και μυρσίνες ήσαν στολισμένες με μαντηλάκια και ρουχαλάκια μωρών που αφιέρωναν οι πιστοί, σύμφωνα με τη συνήθεια της εποχής.

Πηγή: Αντώνη Καβάζη «Ασγάτα-Ιστορία και μνήμες»

Στα ανατολικά του χωριού βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Στη θέση της σημερινής εκκλησίας υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι χωρίς καμιά αρχαιότητα ή αρχιτεκτονική αξία.  Ήταν κτίσμα του 1937 και κτίστηκε στο σημείο που υπήρχαν ερείπια παλιάς εκκλησίας και ένα πιθάρι με το εικόνισμα της Αγίας Μαρίνας. Το εκκλησάκι αυτό κτίστηκε με πρωτοβουλία του τότε αναγνωστηρίου και του θεατρικού ομίλου.

Το 1952 επεκτάθηκε και προστέθηκαν το τέμπλο, στασίδια και παγκάρι και έτσι παρέμεινε μέχρι το 1992.  Το 1993 κατεδαφίστηκε και με δωρεά των συγχωριανών μας Μιχάλη και Βάνιας Βασιλειάδη κτίστηκε η σημερινή εκκλησία, μια πανέμορφη μονόκλιτη βασιλική.

Πηγή: Αντώνη Καβάζη «Ασγάτα-Ιστορία και μνήμες»

Κτίστηκε το 2004 στον περίβολο της εκκλησίας των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, με εθελοντική εργασία των οικοδόμων και κατοίκων του χωριού.

Το παρεκκλήσι χρησιμοποιείται ως εξομολογητήριο. Επίσης γίνονται λειτουργίες τις καθημερινές που δεν υπάρχει μεγάλο εκκλησίασμα.

Πηγή: Αντώνη Καβάζη «Ασγάτα-Ιστορία και μνήμες»

Εικονική Περιήγηση
Βίντεο
Λεύκωμα Εκδηλώσεων
Θεατρικές Παραστάσεις

© Copyright 2023 - Ασγάτα / Designed & Developed by NETinfo Plc